Среда, 24 Июля 2024 года, 11:12
Просмотров: 112 шт.

Отдых → Графіті: мистецтво чи мазня на парканах?


Графіті: мистецтво чи мазня на парканах?

*****

У сучасному місті дуже часто на очі трапляються розписані різними способами та в різних стилях бетонні перегородки, стіни будинків та занедбаних підприємств, вагони метро та інші поверхні. Одні з цих зразків анонімної творчості виглядають убого і безглуздо, у вигляді невміло виведених написів. Інші є справжніми мальовничими полотнами, на які приємно глянути. Подібність між ними одна – це аерозольна фарба для графіті. Просто рівень виконання різний, і залежить від ступеня майстерності художника.

Хтось вважає графіті окремим видом мистецтва, інші – особливим напрямком вандалізму. Суперечки не змовкають і сьогодні. У перекладі з італійської слово означає «подряпаний».

У наші дні крім фарби з балончиків графітчики в роботі використовують такі засоби та інструменти:

  • маркери; 
  • валики та пензлі; 
  • наклейки; 
  • трафарети; 
  • магнітні світлодіоди.

Історія явища


Відлік історії графіті прийнято починати з того часу, коли археологи вперше виявили стародавні настінні написи в східних країнах, в Італії та Греції. До них відносять і малюнки, що з'явилися за багато тисячоліть до нашої ери. Йдеться про наскельні зображення, авторство яких приписується представникам первіснообщинного ладу. Тоді для творчості використовувалися природні пігменти та гострі інструменти, зроблені з кісток тварин чи осколків каміння.

Перший прототип сучасного графіті знайдено у турецькому місті Ефесі, яке колись належало Стародавній Греції. Цим текстом стала реклама послуг дівчат легкої поведінки. Малюнком був відбиток долоні у формі серця і цифра, якою, швидше за все, позначалася вартість відповідної послуги.

Стародавні римляни теж із гумором підходили до настінних малюнків, роблячи карикатури із зображеннями людей при владі. У Помпеях знайшлися графіті із зображенням виверження Везувію, із записами магічних заклинань, політичних гасел. У Єгипті на території комплексу Гіза було знайдено численні написи та малюнки. Стародавні майя залишили у своїх святилищах чимало зображень, що чудово збереглися.

У східних слов'ян ця культура також мала місце. Є серед написів і молитовні послання, і жартівливі послання, і народні заклинання. В епоху Ренесансу художники Мікеланджело та Рафаель дозволяли собі потішитися графіті.

Лорд Байрон вважав за потрібне сфотографувати в грецькому храмі Посейдона свої відбитки.

Численні написи на стінах німецького рейхстагу, залишені радянськими солдатами, також цілком впевнено можна зарахувати до мистецтва графіті.

Витоки сучасного графіті

Звідки пішла традиція настінних розмальовок:

  1. Вперше нинішній вид образотворчого настінного мистецтва можна було побачити ще в період двадцятих років у нью-йоркському метрополітені. 
  2. Пізніше, в роки Другої світової, на стінах будинків англомовних країн стали з'являтися написи Kilroy was here («Кілрой був тут»), що ще супроводжувалися забавним малюнком у вигляді довгоносого персонажа (хто такий Кілрой, сперечаються досі). Малюнок набув статусу культового і використовувався художниками графіті тривалий час. 
  3. У столиці Франції наприкінці неспокійних шістдесятих набула популярності настінна фраза L'ennui est contre-révolutionnaire, що в перекладі мовила: «Нудьга контрреволюційна».
  4. А бразильське місто Сан-Паулу взагалі вважається Меккою райтерів-творців, куди з деяких пір з'їжджаються майстри художньої творчості буквально з усього світу. 
І за цими декільком прикладами можна зрозуміти, що витоки сучасного графіті мають велику географію та різноманітні ідеологічні підґрунтя.

Як ставитися до цього явища, кожен вирішує собі сам, але те, що уявити нинішнє міське життя без графіті неможливо, ніхто заперечувати не буде.


profitinvesting
Блог им. profitinvesting
Рейтинг записи
  0  

←Туда  Сюда→
Авторизуйтесь или зарегистрируйтесь, чтобы иметь возможность комментировать записи!


Категории

Товары и Услуги  Авто  Отдых  Здоровье  Hi-Tech  Стройка  Fashion  Разное  Домашний очаг  Бизнес  Общество  Кухня  Образование  Флора и фауна  Музыка и кино  Спорт  Туризм  Хобби  География  Позитив  Наука и Техника  Карьера  Теория жизни  История  Знаменитости  Творчество  Отношения  Фольклор  Религия  Право  Астрономия  Мистика 


Облако тегов



TOP Блоггеры

profitinvestingprofitinvesting
Записей: 3774

webweb
Записей: 741

begtopmerbegtopmer
Записей: 634

sorokasoroka
Записей: 611

ShaDeRzzShaDeRzz
Записей: 242

little_fairylittle_fairy
Записей: 164

nomeNNescionomeNNescio
Записей: 153

savchenkosavchenko
Записей: 98

BeautyPROFBeautyPROF
Записей: 94

Jetos2Jetos2
Записей: 78

DiezelSun2DiezelSun2
Записей: 73

KisaMurMurKisaMurMur
Записей: 61

Весь список

Последние комменты

  • Serrt написал(а):
    Я бы керамику выбрал. Потому что с пленкой очень много заморочек. Да и желтеет она со временем. А с ...
  • Volk написал(а):
    Вот именно для этого керамика и нужна. Она отлично сохраняет блеск и цвет автомобиля. И от сколов и...
  • Argon написал(а):
    Я не сделал и уже пожалел. Машине еще двух лет нет, а она совсем вид потеряла. Блеск у кузова пропал...
  • Volk написал(а):
    Не откладывайте покупку на осень. Там ведь явно цены будут выше - в сезон всегда так. А сейчас наобо...
  • Argon написал(а):
    В том то все и дело! Изделия из кожи нужно покупать только в проверенных магазинах, так как чем выше...

Котлы тления Bullerjan - тепло в каждый дом